Türkiye'nin 'Süper Gıda'sı Arı Poleni

Besleyici değerleri oldukça yüksek olan, antioksidanlarca zengin olan ''Süper Gıda''lar... Son birkaç yıldır bu süper gıdalar tanımlamasını sıklıkla duyar olduk... Maca, açaiberry, gojiberry, baobab, camu camu... Liste uzayıp gidiyor... Bunun yanında ise yıllardır hayatımızda olan bana göre ''Süper Gıda'' tanımlamasını sonuna kadar hak eden birçoğumuzun yakından bildiği bir arı ürünü olan ''ARI POLENİ''

''100 Yıl Dinç Yaşamak'' adlı kitabın yazarı Fransız Prof. Dr. Robert Tocquet ''Polen harika besinlerin en üstünüdür, siz 60 yaşından sonra 40 yıl dinç yaşamak istiyorsanız poleni hemen hemen hergün yiyiniz'' diyor... Arı poleni ile ilgili İsveçli doktor Eric Ask Upmark ise ''İnsanlık burnunun dibinde bulunan bu harika ilaci şimdiye kadar farketmeden nasıl yaşamış'' diyor...

Arı poleni bedenimiz için çok değerli olan temel besinleri bünyesinde bulunduruyor. Proteinler, lipitler, vitaminler, mineraller, enzimler ve antioksidanlar olmak üzere 250'den fazla aktif madde içeriyor. Proteince de zengin olan arı poleninin sahip olduğu besin içeriği bitki kaynağına göre değişiklikler gösterebiliyor. Bahar aylarında hasat edilen arı poleni, yaz aylarında hasat edilen arı poleninden aminoasit değerleri bakımından oldukça önemli farklılıklar gösteriyor.

Arı poleni satın alırken aldığınız arı polenin üretildiği yer, bitki florası ve hasat dönemini öğrenmenizi size tavsiye ederim, bu şekilde arı poleninden çok daha büyük faydalar elde edebilirsiniz. Arı poleninin faydalarını sıralar isek sizlerde arı polenini yavaş yavaş hayatınıza sokacağınızdan hiç şüphem yok... Tabi ki arı polenini kullanabilmek için arı ürünlerine karşı alerjinizin olmaması gerekiyor. Yine çocuklarda ise alerjik reaksiyonlara karşı 2 yaş altında kullanılmamalı tabi ki hekiminiz çocuğunuz için uygun görür ise... Dönem dönem 12 aydan itibaren bal ile kullanıldığı görsekte benim tavsiyem çocuğunuzun minimum bal tüketiminde dahil 18 ayın tamamlanması olacaktır.

- Bağışıklık sistemini güçlendirmeye destektir, özellikle alerjik bünyelerde bağışıklığın arttırılmasında uzman kontrolunde kullanılması önerilir.

- Güçlü antibakteriyel

- Hücre yenilenmesine destektir, yara iyileşmelerine yardımcı olacak anti-enflamatuar etki gösterir

- Özellikle menapoz döneminde kadınlar arasında yapılan bir çalışmada, %71 inin manapoz şikayetlerinin azaldığı, %65 inin daha az sıcak basması yaşadığı, sinirlilik, uykusuzluk, eklem ağrısı ve ruh hallerinin polen kullanmayan kadınlara göre daha az olduğu bildirilmiştir.

- Kötü kolestrolu düşürüken , iyi kolestrolün arttırılmasına destektir.

- Vücüt kas oranının arttırılmasına ve metabolizmayı arttırmaya destektir. Özellikle yoğun spor yapan kişilerde ve hızlı kilo veren kişilerde kas kaybının engellenmesine destek olarak besin planına katılması olumlu olacaktır.

- Karaciğeri toksinlerden arındırmasına olumlu destekleri vardır.

- Yüksek antioksidan içeriği ile vücudu serbest radikallere karşı korur

- Demir eksikliği yaşayan kişilerde ek gıda takviyesi olarak alındığında demir emilimini arttırmaya destektir.

- Cildin daha canlı görünmesine destektir

- Beslenme eksikliği kaynaklı veya stres kaynaklı saç dökülmesinde düzenli kullanıldığında oldukça olumlu sonuçları bulunmaktadır.