Uçucu yağlarla koronavirüsü önlemek veya tedavi etmek mümkün mü?

Her ne kadar karşımıza bu konu ile ilgili onlarca haber ve görüş çıksa da tüm dünyanın mücadele etmek için tüm imkanları seferfer ettiği Covid-19 mücadelesinde böyle bir iddiada bulunmak pekte akıllıca olmaz. FDA 'in bu iddiada olan ticari firmalara yaptıkları uyarıdan da birçoğumuz haberdar oldu ve bu iddiaların acilen geri çekilmesi istendi bazılarına yaptırımlar uygulandı.

Peki Türkiye'de durum nasıl?

Konunun uzmanları uçucu yağların faydalarından bahsettiklerinde ve tavsiye ettiklerinde hemen karşıt bir karalama kampanyası başlatılıyor, karalama kampanyası demenin bir nedeni var. Uçucu yağların Covid-19'u engelleme veya tedavi etmesine yönelik herhangi bir kanıt yoktur demek ile ''Asla, sakın, o yağı kullanırsanız başınıza bunlar şunlar gelir, uzak durun'' demek arasında çok büyük farklılıklar var.

Oysa ki bazı uçucu yağların hastalığın seyrinde rahatlatıcı etkisi olabileceğine dair çalışmalar yavaş yavaş gelmeye başladı. Bu çalışmalar kullanılan uçucu yağların antiviral etkilerine dayanıyor. Covid-19 ile yazılarıma başladığım günden beri önceliğin bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi olması gerektiğini her zaman dile getiriyorum. Bunun yanında stres ve kaygıyı azaltmak içinde uçucu yağlardan destek alabilirsiniz. Stres yönetiminin bağışıklığı güçlendirmek kadar önemli olduğunu düşünüyorum.

Aşırı stresin de bağışıklığı düşürdüğünü hesaba katar isek özellikle Lavanta, Bergamut, Limon, Biberiye ve Portakal uçucu yağlarını anksiyeteyi hafifletmeye destek olarak kullanabiliriz.

Bahsettiğim yağları gün içinde koklayabileceğiniz gibi buhurdanlık veya difüzorlere birkaç damla ekleyerek mekanlarınızı kokulandırabilirsiniz. Özellikle turunç yağlarının stresi azaltmanın yanında verdiği enerji ve neşeyi oldukça fazla seviyorum...

Gün içinde Portakal, Biberiye, Bergamut uçucu yağlarını, akşam ise evde Lavanta uçucu yağını tercih ediyorum. İşyerimde ki diffüzorumden Okaliptus, Kekik, Nane, Biberiye ve Çay ağacı uçucu yağlarını eksik etmemeye özen gösteriyorum. Gün içinde işyerimde bu yağları tercih etmemin nedeni oldukça güçlü antiviral özelliklere sahip olmasından kaynaklanıyor. Pandeminin başından beri uçucu yağlardan destek alıyorum, maske, mesafe, hijyen kurallarının yanında...

Kullandığım cerrahi maskenin dış yüzeyine dönüşümlü olarak Çay Ağacı, Tarçın, Karanfil, Nane, Kekik gibi uçucu yağlardan sadece 1 damla damlatıyorum. Uçucu yağların maskenin iç yüzeyine damlatılmasını uygun görmediğimi de özellikle söylemek isterim. Bu doğru bir uygulama şekli değil nedeni ise saf uçucu yağların direkt cilde seyreltilmeden uygulanmasını önermemizden kaynaklanıyor.

Bağışıklık sistemini destekleyici yağ karışımı:

10 damla Tarçın uçucu yağı
10 damla Nane uçucu yağı
8 damla Limon uçucu yağı
4 damla Kekik uçucu yağı
Yağlarınızı verilen ölçülerde koyu renkli bir şişenin içerisinde karıştırıp, tercihen buhurdanlık veya difüzorünüze 4-5 damla damlatabilir veya gün içinde yağları koklayabilirsiniz.
Karışımınızı bilek içine veya ayak altına sürerek kullanmak isterseniz 10 ml jojoba, susam, veya hindistan cevizi yağı gibi sabit bir yağa ekleyerek kullanabilirsiniz.

Uçucu yağlarla koronavirüsü önlemek veya tedavi etmek mümkün mü? - Resim : 1

Bronşit için uçucu yağ karışımı:

Sıcak su eklediğiniz orta boy bir kabın içerisine;
1 damla Okaliptus uçucu yağı
1 damla Çay ağacı uçucu yağı
1 damla Bergamut uçucu yağı ekleyin, bir havlu yardımıyla buhar çadırı oluşturun ve günde 3-4 defa bu uygulama ile buharı teneffüs ediniz.