VUK'u değişikliği neyi getiriyor?

İlk olarak İnsan Hakları Eylem Planında değişiklik yapılacağına ilişkin açıklama yapılan, 1961 model bu kanun, reel politiğe uygun hale getiriliyor. Peki yeni hükümler ne getiriyor ne götürüyor?

-Defter belge ibraz etmeme suçunda 18 aydan 3 yıla kadar hapis ceza verilirken, yeni kanunda üst sınır 5 yıla çıkarılıyor.

-Sahte belge düzenleme veya kullanma suçunda 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilirken, üst sınır 8 yıla çıkarılıyor.

-Bakanlıkla anlaşması olmadığı halde fatura basma hizmeti verenlere verilecek ceza 2 yıldan 5 yıla kadar iken, üst sınır 8 yıla çıkarılıyor.

-Özellikle akaryakıt istasyonlarında pompa kaçakçılığı olarak bilinen elektronik sistemlere müdahale edilerek yapılan kaçakçılıklarda 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilirken, üst sınır 8 yıla çıkarılıyor.

-Yukarıda sayılan suçları işleyenler, kaçırdıkları vergiyi, gecikme faizi ve gecikme zammının tamamını ve kesilen vergi cezasının yarısı ile buna ait gecikme zammını öder ve vergi davası açmazsa, savcılık sürecinde ödemeyi yaparsa alacağı hapis cezası ½, mahkeme sürecinde ödemeyi yaparsa  ⅓ indirilecek.

-Vergi veya vergi cezasının bulunmadığı hallerde verilecek ceza yarı oranında indirilecek.

-Her takvim yılına ayrı bir ceza verme saçmalığı kesin olarak kaldırılacak. Buna göre birden fazla takvim yılı var ise bir ceza verilecek ve verilen ceza ¼ ile ¾ oranı arasında arttırıkacak. Böylelikle 3 takvim yılı ve daha fazlasından hakkında kovuşturma devam eden kişilerin denetimli serbestlikten yararlanmasının önü açılmış oldu.

-Devam eden ceza davalarında, başka bir kişinin birlikte vergi kaçakçılığı suçunu işlediği veya başka bir kişinin tek başına bu kaçakçılığı işlediği ortaya çıkarsa, bu kişi ile ilgili inceleme yapılmadan doğrudan soruşturma yapılabilecek.

Diğer bir önemli kısım ise cezası kesinleşen kişiler ile ilgili. Cezası bu kanunun yayım tarihinden önce kesinleşmiş kişilere, geçici madde ile özel bir hüküm konulmuş. Buna göre, eğer bu kanunun yayım tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, hükümlüler, kaçırdıkları verginin tamamı ile gecikme faizi ve gecikme zammının tamamını, kesilen vergi cezasının yarısını ve buna isabet eden gecikme zammını öderse, aldığı cezaya ½ oranında indirim uygulanacak. Yine kişinin açmış olduğu vergi davası devam ediyorsa bundan feragat etmesi şartı aranıyor. Bu hüküm, mevcutta savcılık veya mahkeme süreci devam eden dosyalar içinde uygulanacak. Yani risk almak istemeyenler için ceza miktarlarını iyi hesaplamakta yarar var.

Ayrıca istinaf ve yargıtay süreci devam eden dosyalar hakkında ise lehe hükümlerin uygulanması adına bozma kararı verilmesi ve bozma sonrası ilk derece mahkemesinde duruşma açılarak karar verilmesi öngörülüyor.

Cezası kesinleşip ödeme gücü olmayanlar üzülmesin. Onlar için ise aldıkları ceza zincirleme suç hükümlerine tabi mi bu belirlenecek. Bunun için ise duruşma görülecek. Ceza yatan var ise mahsup edilecek. Yani kişi 3 takvim yılı için ayrı ayrı ceza almış ve şu anda infazı var ise hakkında duruşma yapılacak. Lehe kanun olduğu için o duruşmada yeni kanun uygulanıp, tek ceza verilecek ve aldığı ceza ¼ ile ¾ arasında artırılacak. Bu da yine milyonları bulan mağdurların kurtulması anlamına geliyor.