WhatsApp gruplarında yazılanlara dikkat! Hapse girebilirsiniz

0:00/ 0:00

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de milyonlarca kullanıcısı olan akıllı telefonlar üzerinden kişilerin birbirlerine fotoğraf, video, arama, sesli ve yazılı mesaj gönderdiği WhatsApp uygulamasını kullanırken dikkat edin. Zira uygulama üzerinden yazılanlara dikkat edilmemesi, birine hakaret içeren bir sözün yazılması yahut grupta paylaşılan bir fotoğrafın altına kişiyi tahkir edici sözler söylenmesi yahut tehdit içerikli yorum yaparak mesaj gönderenler ceza alabilirler.

ÜLKEMİZDE 40 MİLYON KİŞİ WHATSAPP KULLANIYOR

Dünya genelinde yüz milyonlarca ülkemizde ise 40 milyonun üzerinde kullanıcı WhatsApp uygulaması üzerinden mesajlaşıp birbirleriyle iletişim kurmakta. En popüler mesajlaşma uygulamalarının başında gelen platformda yazılan yazışmalar, gönderilen sesli iletiler ve paylaşılan fotoğrafların altına gelişi güzel yapılan yorumlar dertsiz başınıza dert açabilir.

HAKARET VE TEHDİT İÇERİKLİ MESAJLARA DİKKAT

Mesajlaşma uygulaması kullanırken yapılan yazışmalarda bir kişiye doğrudan hakaret içerecek sözlerin sarf edilmesi halinde üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılabilir öte yandan aynı şekilde bir kişiyi doğrudan hedef alan sözlerle tehdit edilmesi halinde tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.

Bununla birlikte WhatsApp grubunda kişilere ait verilerin izinsizce paylaşılması yahut herhangi bir video ya da fotoğraf altına yapılan yorumlarda Türk Ceza Kanunu kapsamında eylemine uygun düştüğü ölçüde başkaca suçlarla cezalandırılmanıza neden olabilir.  

Başka birinin bilginiz olmaksızın size ait olan WhatsApp’tan mesaj atması da size probleme doğurabilir.

Adınıza kayıtlı bir telefon hattı üzerinden bilginiz dışında birisine tehdit içerikli yahut Türk Ceza Kanununca suç sayılabilecek herhangi bir eylemin gerçekleştirilmesi halinde o mesajları kendinizin yazmadığını somut olarak ispat edememeniz halinde yargılanabilirsiniz.

BİRDEN ÇOK TEKRARLANMASI HALİNDE CEZA ARTAR

Söz konusu eylemin birden çok defa tekrarlanması halinde ise ceza alt sınırından uzaklaşılarak suçu işleyen kişiye üst sınırdan ceza verilmesine neden olunabilir.