Yeni gözdem Kombucha...

Üniversiteye gireceğim yıl komşumuz bir kavanozun içerisinde Kombucha mantarı getirmişti. Tabii ki o dönemlerde adını sanını bilmiyordum. Hatta içildiğini bile bilmiyordum. Bana özel bir mantar olduğunu 7 gün boyunca çay suyu ve şeker ile besleyip çoğaltmam gerekiğini  çoğalttıkça da sevdiğim kişilere dağıtmam gerektiğini anlatılmıştı.

Annemle birlikte özenle büyüttük dileklerimizi yerine getirecek mantarı konu komşuya dağıttık. Sonuç mu? O sene üniversite sınavını kazanamadım! Oysaki sevgili komşum hurafeleri bir kenara bırakıp bize faydalı bir içecek olduğunu, hafızayı güçlendirip konsantrasyonu artırdığını, yoğun enerji verdiğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini  anlatsaydı eminim ki sınavdaki şansım çok daha yüksek olurdu...

Yeni gözdem Kombucha... - Resim : 1

Son dönemde Kombucha ile yakından ilgilenmemi sağlayan ise Sevgili Beril Turhan oldu. Kadın girişimcilerin özellikle de işini aşkla yapan kadınların yeri hayatımda ayrı. Beril'le bir fuarda karşılaştık. Bana Kombuchayı uzun uzun anlattı ve tadımını yaptık. Daha önce tecrübe ettiklerimden çok daha güzeldi tadı. Nasıl bu lezzeti yakaladığını merak ettiğim için sohbetimiz daha da koyulaştı.

Sevgili Beril şifacı ve şaman ruhlu kadınların olduğu bir aileden geliyor. Ailem doğaya, doğala, doğadan gelene saygılı olarak beni yetiştirdi diye anlatıyor. İşte bu cümle beni kalbimden vuruyor.

İstanbul Teknik üniversitesi Kimya bölümünden mezun olduktan sonra ise 15 yıldır ailesi ve sevdikleri için hazırladığı kombuchaları marka haline getirmiş. Atalarından gelen tariflerle zenginleştirmiş bu mucizevi içeçeği, çok da iyi yapmış.

Kombuchayı hazırlamak çok zor olmasa da her işte olduğu gibi emek istiyor o yüzden hazır olanları tercih edenlerdenim.

Evinde hazırlamak isteyenler için pratik hazırlama tarifini sizlerle paylaşıyor olacağım. Öncesinde tabii ki kombucha ve faydaları hakkında bilgi vereyim.

2200 yıllık antik bir gelenek olan özel fermente bir içecek Kombucha. Fermantasyon sonucu çaya nüfus eden probiyotikler, B ve C vitaminleri, enzimler, glukonik asit ve glukuronikasitler, laktik asit ve asetik asitler ile sayısız hastalığa karşı bünyeyi koruyor. Yoğun probiyotik ve prebiyotik kaynağı.

Yeni gözdem Kombucha... - Resim : 2

Vücudun ağır metal ve toksinlerden arındırılmasında, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesınde, sinir sistemini desteklemekte, kötü kolestrolun  ve triligiseridin düşürülmesinde, kan şekerinin dengelenmesinde, özellikle insülin direncine bağlı bel bölgesi yağlanmasında, ödem atıcı ve metabolizmanın harekete geçirilmesinde obeziteye karşı güvenle kullanılabilecek fermente bir içecek.

Sağlığa faydasının yanında tabii ki cilt bakımında ve selulit oluşumun engellenmesinde de hayatımıza bolca yer vermemiz gereken katkısız sağlıklı bir içecek.

KOMBUCHA NASIL HAZIRLANIR:
 
3 lt içme suyu
Kombucha kültürü (aktarlardan satın alabilirsiniz)
1,5 su bardağı toz şeker
30 gr siyah çay

Öncelikle içme suyunu kaynatmakla işe koyuluyoruz. Arkasından şekeri ilave edip tahta kaşık ile karıştırıyoruz ve 5 dakika kadar kaynamaya bırakıyoruz. Ocağın altını kapatıktan sonra içerisine çayı ekleyip 30 dakika boyunca kapağı kapalı sekilde demlemeye bırakıyoruz.

Sonrasında süzüp cam bir kavanoza alıp soğuduktan sonra Kombucha kültürünü içerisine yerleştirip kavanozun ağzını tülbent yardımı ile kapatıyoruz. 10-12 gün boyunca karanlık bir ortamda beklettikten sonra kombuchanızı süzüp şişeleyip buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Kombucha hazırlamanın en önemli püf noktası metal ile temasının olmaması zorunluluğu. Kullanımına gelirsek ilk başlayanlar için ilk hafta 1/2 çay bardağı uygun başlangıç dozu olacaktır. Hafta hafta yavaş yavaş miktarını artırabilirsiniz.
 
KOMBUCHA CİLT YENİLECİYİ TONİK
 
Probiyotik içerikle cilt bakım ürünleri bu sene oldukça popüler oldu. Cildin yenilenmesi, gözeneklerin sıkılaştırılması ve koyu renkli lekelerin açılmasında Kombucha toniği oldukça etkili sonuçlar veriyor.

1 çay bardağı gülsuyu
2 yemek kaşığı kombucha (yeşil çaylı tercihim)
1 tatlı kaşığı gliserin
1 çay kaşığı jojoba yağı
8-10 damla ıtır uçucu yağı

Tüm malzemeleri spreyli bir şişenin içerinde karıştırıp sabah akşam cildinize uygulabilirsiniz. Buzdolabında muhafaza ederseniz çok daha uzun ömürlü olacaktır.