Fenerbahçe'nin planı ne?

Transfer döneminde adından söz ettiren Fenerbahçe bu geleneğini sürdürmeye devam ediyor. Transfer çalışmaları hızla devam ederken sarı lacivertli ekip kadrosunun eksikliklerini tamamlıyor. 

Sarı lacivertli ekip birçok oyuncuyu transfer ederken en çok dikkat çeken iki isim Edin Dzeko ve Dusan Tadic’di. Bunun en büyük sebebiyse yaşlarıydı. Dzeko 37, Tadic ise 34 yaşındaydı. Gözler bu iki isme döndüğünde taraftarın aklında “Acaba 90 dakika oynayabilirler mi” sorusu vardı.

İki oyuncunun da öne çıkan tarafı liderlik özeliğin olmasıydı. Bir dönem Fenerbahçe’de çok fazla kaptanın olduğu oyuncu transferleri yapıldı. O dönemde bile takımı taşıyacak, taraftarı oyuna sokacak lider özelliği baskın oyuncu yoktu.

Avrupa Konferans Lig’i ikinci ön eleme turunda Fenerbahçe'nin rakibi Zimbru’yu 5-0 net skorla yendi. Skora katkı yapan Edin Dzeko taraftarı heyecanlandırdı. Soruların ve endişelerin yerini artık heyecan aldı. Maçın rövanşında ise sarı lacivertli ekip 4-0 kazandı. Gol perdesini Dusan Tadic açtı.

Bu iki transfer kendilerini taraftarlarına ilk mücadelede kanıtladılar. Hepimizin bildiği üzere iyi oyuncunun zamana ya da uyum sağlamasına ihtiyacı yoktur.

İyi oyuncu her zaman iyidir.

PLAN NE?

Benim ise asıl dikkat çekmek istediğim bir konu var. Transfer edilen üç isim Cengiz Ünder, Umut Nayır ve Mert Müldür.

Üç oyuncunun en belirgin ortak özelliğinin ne olduğu sorulsa birçok insanın aynı cevap vereceğini düşünüyorum. Üç oyuncu da Milli Takım da boy gösterdi. Mert Müldür en son Türkiye-Litvanya maçında kadroda oynarken diğer iki oyuncu için işler daha farklıydı.

Eyüpspor’un oyuncusu olan Umut Nayır, geçen sezon Ümraniyespor’a kiralık olarak gitti. Ümraniyespor’da 33 maçta sahada yer alırken 18 gole direkt katkı yaptı. Bu sayede Milli Takım’a çağrıldı. Henüz dört maça çıkan Nayır, Milli Takım’ın son maçında Türkiye-Galler karşısında fileleri havalandırdı. Maç 2-0 bitti.

Sonrasında ise Umut Nayır’ın ismi Fenerbahçe’yle anılmaya başlandı. Eyüpspor’la anlaşan sarı lacivertli ekip Nayır’ı kadrosuna kattı. Milli Takım’a ve Fenerbahçe’ye katkı sağlayacağının sinyallerini de verdi.

Cengiz Ünder’e gelecek olursak dikkatleri çeken bir şey de 15 milyon euroya Fenerbahçe’nin en fazla bonservis bedeli ödeyerek kadrosuna kattığı oyuncu oldu. Kariyeri Roma’da zirve bulan Ünder sonrasında Leicester’a, oradan da Marsilya transfer oldu. Oyuncunun son durağı Fenerbahçe oldu. Başarılı kanat oyuncusu Ünder aynı zamanda bitiriciliğiyle de dikkat çekiyordu.

Milli Takım’da 2022-2023 dönemi devam ederken en çok gol atan istatistiğinde dört golle Ünder zirvedeydi. Aynı zamanda beş asist yaparak yine zirveyi kimseye kaptırmadı. Hem golde hem asiste zirvede olunca birçok takımın da iştahını kabartıyordu. Cengiz’e yabancı kulüplerde oynarken bile hep “Türkiye’ye ne zaman döneceksin” sorusu soruluyordu. Net bir cevap vermezdi. Bugün ise soruları Fenerbahçe’ye transfer olarak yanıtladı. 

YABANCI KURALI

Türkiye Futbol Federasyonu, “Sekiz yabancı uyruklu futbolcunun aynı anda sahada olmasına izin verilecek” diyor.

Burada ise akıllara Fenerbahçe’nin aldığı oyuncuların yabancı kuralına yatırım yapması olarak değerlendirilebilir mi?

Bu kural ülkemizdeki futbolcuların şans bulması ve ligimizin marka değerini yükseltmek amacıyla yapıldığı söyleniyor.

FENERBAHÇE’DEN YABANCI KURALINA ÖNLEM

Yabancı oyuncu kuralı ülkemizde yıllardır tartışma konusu oluyor. Hatta öyle ki kulüplerin oyun esnasında değişikliklerine kadar etkiliyor. Yabancı oyuncuların aynı anda sahada en fazla sekiz kişi olmasına önem veren kulüp gözlemlediğim kadarıyla Fenerbahçe. Yaptığı transferlerle bu kuralda elini geniş tutmaya çalışıyor.

Milli Takım’da aktif şekilde oynayan iki önemli ismi sarı lacivertliler kadrosuna katmasıyla akıllara “yabancı kuralına karşı önlem olabilir mi” sorusunu getiriyor.

Cengiz ve Umut, iki oyuncu da gol katkısı veren ve skora etki eden oyuncular. Yabancı kuralında eli en rahat olan takımlardan biri Fenerbahçe olarak gözüküyor.

Yine aynı şekilde Milli Takım’da oynayan ve Fenerbahçe’nin alt yapısından çıkan Melih Demiral’ın adı da Fenerbahçe’yle anılıyordu. Yakın zamanda Suudi Arabistan Pro Ligi’nde olan Al-Ahli takımına 20 milyon euro bonservis bedeliyle transfer oldu.

Transfer dönemi 15 Eylül’e kadar devam edecek. O zamana kadar ülkemizdeki kulüpler transfer haraketliliklerine devam edecek.