Pandemi Oscar heyecanına gölge düşürecek mi?

Geçtiğimiz günlerde aralarında En İyi Uluslararası Film, En İyi Belgesel, En İyi Kısa Film ve En İyi Görsel Efekt‘in de yer aldığı dokuz kategori için kısaltılmış aday listeleri açıklandı. Böylece Oscar yarışı da şekillenmeye başladı.

Oscar'ın yabancıları

Bu kategorilerden en heyecan verici olanı şüphesiz ‘En İyi Uluslararası Film’ kategorisi. Geçtiğimiz yıl ilk kez ‘yabancı’ bir filmin; Bong Joon-ho imzalı 'Parazit'in En İyi Film Oscar’ını kazandığı bu kategori için bu kez 10 değil 15 finalist seçildi. Sinemaseverler merakla filmleri araştırırken İstanbul Modern Sinema’nın dokuzuncu kez düzenlediği Oscar’ın Yabancıları seçkisi sinemaseverlerin imdadına yetişti.

16 Şubat’ta başlayan ve 8 Mart tarihine kadar devam edecek bu programla "En İyi Uluslararası Film" dalında aday 10 film İstanbul Modern’in web sitesi üzerinden izlenebilecek.

Seçkinin öne çıkan filmleri arasında Thomas Vinterberg‘in yönettiği ve başrolünde usta oyuncu Mads Mikkelsen’ın yer aldığı Danimarka adayı ‘Körkütük’, Yunanistan’ın adayı, hafıza ve kimlik kaybı üzerine bir alegori olan ‘Elmalar’, Ukrayna sinemasının parlak yönetmenlerinden Valentyn Vasyanovych’in distopik bir dünyaya romantik bir mercekle bakan filmi ‘Atlantis’ ve bir spor gazetesinde çalışan muhabirlerin hükümet ile sermaye sahiplerinin karıştığı dev bir sağlık skandalını ortaya çıkarma hikâyesini anlatan Romanya’nın belgesel adayı ‘Kolektif’ yer alıyor.

Ayrıca Fas’tan inanç üzerine bir kara komedi ‘Bilinmeyen Aziz’, Arjantin’den bir anne-kız ilişkisine odaklanan ‘Uyurgezerler’ ve yönetmen Majid Majidi’nin yine çocukları başrole koyduğu ‘Güneşin Çocukları’ seçkideki filmler arasında.