Tuhaf bir hikâye: Gelenekçiler mi yenilikçiler mi kazanacak?

Cumhuriyet Halk Partisinde değişim arayışında olan yenilikçi kanat ile gelenekçiler arasında geçtiğimiz hafta sonu enteresan bir hukuki süreç yaşandı.

CHP Fatih İlçe Başkanlığı tarafından geçtiğimiz Pazar Günü ilçe kongresinin yapılmasına karar verilmiş ve ilgilerine 03/09/2023 tarihinde kongre yapılacağı duyurulmuş belirlenen gün ve tarihte partililer kongre yapılacak yere gitmişler ancak ilçe Başkanı tarafından yeter sayıda delege olmasına rağmen “Kongre Başka Bir Tarihe Ertelenmiştir” denilerek kongre yapılmasının önüne geçilmek istenmiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi Fatih İlçe Yönetim Kurulu üyesi Metin HACIBAYRAMOĞLU tarafından saat 13:00'da açılan kongrenin devamı sağlanmış, divan oluşmuş, gündem maddeleri görüşülmüş, akabinde seçimlerin yapılması maddesine geçilmiş, divanın sandık kurulunu göreve çağırması ile organ seçimlerine saat 16:00'da başlanmıştır. Divan tarafından sandık kurullarına seçimin başlaması, devamı ve sonuçları için herhangi bir itiraz olmadığından dolayı oy kullanma işlemi saat 16:00 ile 18:00 saatleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Yapılan ilçe seçimleri kapsamında yenilikçi kanadın temsilcisi olduğu düşünülen çok sayıda delegenin seçilmiş olduğu seçimler sonrasında ilçe ve il başkanlıkları durumu ilçe seçim kurulu başkanlığına itirazen götürmüşler ancak başkanlık tarafından yapılan incelemede “Kongrenin açılması, divanın oluşması işlemlerinin Partinin kendi iç işleri ile ilgili olduğu ilçe Seçim Kurulunun yetkisinde olmadığı, Divan Kurulundan alınan onaylı oy pusulası ve seçimlerin başlaması maddesine geçildiğinin görülmesi üzerine seçimin başlaması” nedeniyle yapılan iptal ve ileri tarihli erteleme talebi ret edilmiştir.

Yaşanan bu olaydan sonra akla gelen onlarca sorudan sadece birkaçı; ilçe kongresi neden iptal edilmek istenir, ilçe başkanının kongreyi nasıl iptal edeceğini bilmemesi dolayısıyla parti tüzüğünü doğru uygulamaması, genel merkez dışında oluşan bir listeden delege seçilemeyecek olması, aynı tas aynı hamam iradenin demokrasinin temeli seçimlere müdahale mekanizmasını çalıştırması gibi hususlar başta parti demokrasisi olmak üzere siyasete ne kazandırabilir.

Not: İlçe seçim kurulu başkanlığı tarafında verilen ret kararı muhtemelen partinin ilgili organları tarafından Yüksek Seçim Kuruluna itirazen götürülecek, bu sürecin nasıl ilerleyeceğini inanın bende bir yurttaş olarak çok merak ediyorum.