Tuz gölü fay hattı nereden geçiyor? Tuz Gölü fay zonunda büyük deprem olur mu?

Kahramanmaraş depremleri, Hatay depremi ve son olarak da Niğde depremi büyük endişeye neden oluyor. Marmara, Bingöl, İzmir başta olmak üzere yaşadığımız büyük depremler sonrasında farklı iller ile ilgili de uyarılar gelmeye devam ediyor. En dikkat çekici uyarı ise Tuz Gölü hattındaki suskun fay hattı. Jeolog Okan Tüysüz korkutan açıklamayı yaptı. Tüysüz, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'nin fay dengesini değiştirmiş olabileceğine dikkat çekti. Peki, Tuz gölü fay hattı nereden geçiyor?

Tuz gölü fay hattı nereden geçiyor? Tuz Gölü fay zonunda büyük deprem olur mu?

Kahramanmaraş depremleri ve sonrasında meydana gelen başta Bingöl ve Niğde olmak üzere yaşanan depremler nedeniyle herkes diken üstünde. Uzmanlardan uyarı üstüne uyarı geliyor. Yıllardır beklenen Marmara depremi başta olmak üzere, Bingöl’de Yedisu fayı ile İzmir’deki faylar ile ilgili dikkat çeken açıklamalar gelmişti. Niğde’de yaşanan deprem sonrasında bir uyarı da Tuz Gölü hattından geldi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'nin fay dengesini değiştirmiş olabileceğini dikkat çeken Jeolog Okan Tüysüz, Tuz Gölü hattındaki fayın binlerce yıldır suskun olduğunu belirtti.

Tüysüz, "7,7 ve 7,6'lık depremlerden sonra Türkiye'nin hemen hemen bütün fayların dengelerinde değişme var." diyen Tüysüz, şunları kaydetti:

"Faya yakın olan yerlerde dengelerin bir miktar değiştirmiş olabilir. Kahramanmaraş'taki depremler karada yaşanan önemli depremlerden. İkinci bir depremin de olması fayların değişmesine yol açmıştır. Ama batılara gidecek, Ege ve İstanbul'u etkileyecek bir değişimden söz etmiyoruz."

TUZ GÖLÜ FAY ZONUNDA BÜYÜK DEPREM OLUR MU?

Okan Tüysüz Tuz Gölü fay zonu ile ilgili şunları söyledi:

"Yine aynı noktaya karşılık geliyor. Burası Tuz Gölü fay sistemi dediğimiz 200 kilometrelik fay sisteminin güney ucunda. Endişe edilecek bir depremin öncüsü olmasını düşünmüyorum. Binlerce yıldır suskun olan bir fay var. Bazı faylar 1000-10 bin yıl gibi aralıklarla deprem üretiyor. 5 çok küçük bir deprem değil. Çevre illerde hissedilmesi doğal. 4 ve 4,5 büyüklüğünde depremler olabilir. Daha büyük olacağını sanmıyorum.”

TUZ GÖLÜ FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

Tuz Gölü Fay Zonu (TGFZ) Orta Anadolu’nun en önemli aktif fay zonlarından biridir. TGFZ yaklaşık 200 km uzunluğunda, 2-25 km genişliğinde, KB gidişli, aktif verev atımlı normal bir fay zonudur. KB’da Tuz Gölü kuzeyi ile GD’da Kemerhisar (Niğde) arasında uzanır. Tuz Gölü Fay Zonu (TGFZ), morfotektonik özellikleri ve güncel mikro deprem etkinliği nedeniyle Orta Anadolu’nun en önemli kıta içi aktif fay zonlarından biridir. TGFZ, Tuz Gölü kuzeyi ve Kemerhisar (Niğde) arasında KB-GD doğrultusunda uzanan yaklaşık 200-220 km uzunluğunda bir fay zonudur.

TUZ GÖLÜ NEREDE? 

Tuz Gölü, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölüdür.