Yerel seçimde son düzlük

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’ne sayılı günler kaldı, bu pazar günü dananın kuyruğu kopacak. Peki, bu seçim sonuçları kimlere ne kazandıracak ya da kaybettirecek?

Ak Parti ve Recep Tayyip Erdoğan

İstanbul zaferine odaklanmış olan Ak Parti, aslında kendi elini de zorlaştırmış durumda. Sayın Kurum yerine Sayın Erdoğan’ı rakip olarak gördüğünü ifade eden Sayın İmamoğlu, 2028 seçimlerine gönderme yaparak olası zaferi ile meydan okuyacağını açıkça göstermiş bulunuyor. İstanbul’u Ak Parti alırsa da muhalefetsiz bir politika zemini oluşacak ve yeni partiler dönemi açılacak gibi görünüyor.

CHP’nin mevcut illerini koruması, Özgür Özel’in temel seçim stratejisi. Aksi durumda aportta bekleyen Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibinin kurultay çağrıları ile partiyi tekrar bir kurultaylar sürecine götürebilir. Ayrıca İmamoğlu kazansa da kaybetse de kurduğu sistemi ile genel başkanlık üzerinde sürekli bir pres hattı kuracaktır.

İYİ Parti bu seçimde “özü başına” girerek aslında bir seçmen kantarına çıkıyor. Anadolu gezilerimde görüştüğüm hemen hemen herkes Akşener’in siyasal stratejilerinin çalışmadığı yönünde hem fikir. Seçim gecesi “bırak” çağrısı gelirse parti büyüklerinden kimse şaşırmasın.

Sonuç olarak bu seçim, genel seçimler sonucunda ayrılmayanlar için son seçim olacak. Muhalefetin etkisizliği, iktidarın yorgunluğu, yakıcı enflasyon ortamı yeni siyasal aktörleri sahaya sürecektir.

Orta Karadeniz’de Seçim Sonuçları Nasıl Olur?

İki gündür Orta Karadeniz’de çeşitli görüşmeler için bulunmaktayım. Ordu ve Giresun’da seçimin nabzını tutmaya çalıştım. Ordu seçimleri İYİ Parti ve Ak Parti arasında geçmekte. Enver Yılmaz’ın agresif seçim kampanyası, ilk etapta başarı sağlarken son dönem kullanılan söylem kavgadan sıkılmış Ordu halkına çok çekici gelmiyor. Kentin alt yapısına büyük katkılar sunan Yılmaz’ın sosyal medya ve dijital reklam ekibinin etkili çalıştığını söyleyebiliriz. Rakibi Hilmi Güler’in sakin tavrı herkesin dilinde ancak icraat boyutunda bazı eleştiriler var. Ordu seçimlerinde iki faktör belirleyici olacak: 120 binlik CHP seçmeni ve kentin periferisinden gelen kır-köy soylu Ak Parti oyları. CHP’lilerin İYİ Parti adayına oy verip vermeyecekleri seçim sonucunu yakından etkileyecek. Bu arada Altınordu ilçesinde CHP sürpriz yapabilir.

AK Parti'nin siyaset sahnesine çıktığı tarihten bu yana gerçekleşen 4 yerel seçimde; Giresun Belediyesi'ni iki kez AK Parti, iki kez de CHP kazanmıştı. 31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimlerde de yine iki parti arasında bir yarış olacak. Giresun Büyükşehir Belediyesi şu anda AK Partili Aytekin Şenlikoğlu tarafından yönetiliyor. Başkan hakkında mal varlığı tartışması yaşanmakta. İki dönem üst üste CHP belediyesi Kerim Aksu yönetiminde idi. Ancak aday değişti, esnaf kökenli Fuat Köse aday oldu ve bu alandaki seçmenlerin oylarını almakta ama kır bölgesinde zayıf.  2019 yerel seçimleri 300 oy farkla AKP lehine sonuçlanmıştı. Bu seçimde de kıyasıya bir yarış olduğu ortada.  Ekonomik zorluk, sandığa yansıyacak gibi görünüyor ve bu durum şahsa verilen oylarda sonuca etki edecek.

Hatay’da ne olur?

Büyük bir deprem geçiren Hatay’da yerel seçimler, özellikle CHP adayı Lütfü Savaş üzerinde tartışmaları ile gündemde. Deprem sonrası yaptığı skandal açıklamalardan tutun da kenti depreme hazırlamamasına kadar birçok konu gündemde. En son konuşma yaparken kürsüden atılan Savaş; kurt bir siyasetçi, sağ siyasetten gelip bu alanı iyi konsolide ederek kırsala çok iyi yatırım yapmış. Bu yüzden genel merkeze dönük yaptığı her hamlede bu gücü kullanıyor. Ancak son dönemde siyaset acemisi, popülist Gökhan Zan’ın siyaset adasına veda edişinde onun ve danışmanının katkısı olduğu sıkça kentte dillendiriliyor. Ak Parti adayı Mehmet Öntürk, deneyimli bir siyasetçi ama kendi mahallesinde performans sergilemek yerine; Defne, Harbiye, Samandağ hattında olmalıydı. Bu hali ile Öntük, Savaş’ı yıkamaz ise uzun bir dönem Hatay’da siyaset farklı bir zemine oturabilir.

Hangi aday seçilirse seçilsin kentin valisi Mustafa Masatlı ile uyumlu çalışmalı. Çok yoğun bir tempoda çalışan Masatlı ve ekibi, kentte yıkımı başarı ile tamamlayıp hızlı bir şekilde konut yapımı ile uğraşıyor. AFAD çalışmaları ve sorunsuz konut tahsisi de kentte konuşulanlar arasında. Bu çalışmaları yaparken Vali Bey’in kentin kanaat önderleri ile yakın teması dikkat çekiyor. Özellikle Ramazan ayı boyunca iftar yemeklerini bir uzlaşı sofrasına çevirmesi takdire şayan. Hatay’ı yeniden kuran adam unvanı Sayın Vali’ye de çok yakışacak.

Sonuç olarak yerel seçim sonuçları ülkemiz için hayırlı olur ve ülkenin diğer gündemlerini tartışmaya başlarız.