Yeşilçam filmleri Netflix'te

Yeşilçam filmleri bugün de çeşitli mecralardan izlenebiliyor olsa da Netflix gibi bir platformun bu filmleri yayınlanması tüm dünyadan herkesin izlemesine fırsat tanımış olacak ve Yeşilçam’ın o kendine has büyülü dünyasıyla herkes tanışmış olacak. Ayrıca bu filmler, yakında diğer Yeşilçam filmlerinin de platformda karşımıza çıkacağının da habercisi.

"Dert bende", "Fatmagül'ün Suçu Ne?" ve "Şoför Nebahat"

Başrollerinde Fatma Girik, İzzet Günay, Münir Özkul, Metin Serezli, Oya Peri’nin bulunduğu 1970 yapımı ‘Şoför Nebahat’, Süreyya Duru imzası taşıyor. Taksicilik yapan babasının ani kaybının ardından evin tüm yükü omuzlarına binen Nebahat, hem borçları ödemek hem de geçimlerini sağlamak için babasından kalan arabayla dolmuş şoförlüğüne başlar. Çevresi, kadın olan bir dolmuş şoförünü pek de kabüllenmezken o çoktan meşin ceketini giyinmiş, babadan kalma kasketini takmıştır bile.

Vedat Türkali’nin senaryosunu kaleme aldığı 1986 yapımı ‘Fatmagül’ün Suçu Ne’ ise üçü zengin çocuğu olan dört adamın tecavüz ettiği Fatmagül’ü anlatıyor. Akıl sağlığı yerinde olmayan abisi dışında kimsesi olmayan Fatmagül, kanunlar öyle uygun gördüğü için kendisine tecavüz eden kişilerden biriyle evlendirilir. Bu karar, Fatmagül’ü yeni bir şiddet ve istismar döngüsünün içine hapseder. Filmin oyuncu kadrosunda Hülya Avşar, Aytaç Arman, Salih Balık, İhsan Yüce, Menderes Samancılar yer alıyor.

1973 yapımı ‘Dert Bende’nin başrollerinde Türkan Şoray, Mesut Engin ve Murat Soydan var. Yönetmen koltuğunda ise Orhan Elmas oturuyor. Film, aynı adama âşık olan iki kız kardeşin iç içe geçen aşk hayatlarını konu alıyor. Aralarından biri evlenmeye karar verdiğinde ise işler iyice karışıyor.

Başka dilde "Sevda Dolu Bir Yaz"

Öyküden şiire, romandan gezi yazısına, denemeye ve çocuk edebiyatına kadar edebiyatın farklı türlerinde eserler vermiş, çağdaş Türk edebiyatının önemli isimlerinden Füruzan’ın önemli eserlerinden “Sevda Dolu Bir Yaz”, Yunancada.

Füruzan’ın iki uzun öyküden oluşan ve 1999 yılında Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitabı Sevda Dolu Bir Yaz Yunancaya çevrildi. Yunanistan’da Thanos Zaragkalis çevirisiyle “Ena kalokairi yemato agapi” adını alan kitap Çukatu Yayınevi tarafından yayımlandı.

Yunanistan’ın yüksek tirajlı Kathimerini gazetesindeki köşesinde kitaba yer veren eleştirmen Chryssa Spiropulu, “Füruzan’ın anlatım tarzı Katherine Mansfield’inkine benzer. Yazarın bazı anlatımlarında kahramanların iç dünyasındaki tasvirler, dış dünyadaki mekânlarla bütünleşir” diye yazdı.

Sevda Dolu Bir Yaz’da iki uzun öykü tematik olarak birbirini tamamlar. Yazar öncü, ilerici, özgün bir anlatımla hikâyelerini oluştururken, anlatımına modernist bir boyut katar. Düz bir anlatım tarzı kullanmaktan kaçınır, kullandığı öz ve biçimle kendine has bir anlatım tarzı yaratır.