Yükselen Pro Lig

Transfer döneminin yıldızı açık ara Suudi Arabistan!

Suudi Arabistan’a transfer olan yıldız oyuncular, Cristiano Ronaldo’yla aralanan kapıyı açtı. Avrupa kulüplerinin çok üstünde maaş veren Arabistan ekipleri, Avrupa devlerini geride bırakarak en çok konuşulan ülke oldu.

Arabistan ekibi futbola ciddi yatırım yaparak Suudi Arabistan Pro Ligi’ni en iyi ligler arasına taşımakta kararlı. Cristiano Ronaldo transferiyle ilk adımlar atıldı. 2022 yılında Ronaldo, Avrupa’ya veda ederek Al Nassr’a bilet kesti. Avrupa’ya rest çeken Ronaldo yine büyük bir şey başardı ve Arabistan’ın kapısını diğer futbolcular için de araladı. 2023 yaz transfer döneminde ise astronomik ücretlere imzalar atıldı.

Suudi Arabistan Pro Ligi adından çok bahsettirirken Avrupa’nın gözde kulüpleri ise cezalarla boğuşuyordu. Real Madrid, Chelsea, Barcelona, Sevilla gibi tarihleri başarılarla dolu olan kulüpler FIFA’nın radarına takıldı. Bu sırada ise Suudi Arabistan Pro Ligi’ndeki kulüpler, yıldız futbolculara para yağdırmakla meşgul.

Peki FIFA’nın kendisine sorması gereken soru tam olarak ne?

Avrupa devlerinin kendi liglerininin kurulmasına karşı çıkmıştı. Suudi Arabistan ekibi Avrupa'ya transfer döneminde çalım atarak yıldızlarını kendi ligine transfer etti. Körfez ekibi yıldız oyuncu transferi yaparak piyasayı alt üst etti. Futbolcuların öncelikleri artık Avrupa değildi. Yaşı geçmekte olan futbolcular gözlerini Suudi ekibe çevirdi.

Futbol piyasası Neymar’la uçmuştu, Ronaldo’yla ise farklı bir döneme doğru gitti. 2022 yılında Körfez ekibine transfer olan 38 yaşındaki Ronaldo’nun yıllık kazancı yaklaşık 200 milyon euro.

Arabistan ekibi futbola yaptıkları yatırımla başarılı oldukları takdirde kendi Avrupalarını satın almış mı olacaklar yoksa Çin gibi kendilerini borçlarla boğuşurken mi bulacaklar, bunu zaman gösterecek.

O sırada ise FIFA reaksiyon gösterip piyasayı dengede mi tutmaya çalışacak yoksa artık başka şeyler mi konuşuyor olacağız, izleyip göreceğiz.