Kupa Fener'in

0:00/ 0:00

Fenerbahçe dokuz yıllık kupa hasretine son verdi ve Türkiye Kupası’nı kazandı.

Türkiye Kupası eski cazibesinde değil ama en azından Fenerbahçe takımı bir başarıyı kutladı.

Bu hem Ferdi, Arda gibi genç oyuncular için çok önemli hem de Fenerbahçe taraftarı için. Başarı kenetlendirir, birleştirir. Kupa, Fenerbahçe’de böyle bir etki yaratacaktır. Yönetime nefes aldıracak, taraftarın takıma olan ilgisini diri tutacak.

Bu yüzden, bazı kesimler kupayı hafife alsa da benim nezdimde hâlâ önemlidir Türkiye Kupası.

Fenerbahçe, Kupa'yı kaldırırken aslında sırtından da büyük bir yükü attı. Jesus görevi bıraktı. Bence hayırlı da oldu.

Geldiği günden beri aklı hep başka yerlerdeydi. Ali Koç, arkasında durdu ama o yine de Fenerbahçe’yi istemedi. Hiç içine sindiremedi kulübü. Benimsemedi. Hatta ligimizi ve bizleri küçümsedi. Başarısızlıklarıyla hatırımızda kalacak Jesus.

Fenerbahçe için teknik direktör adayları arasında Mircea Lucescu, Joachim Löw, Vincenzo Montella, Sergen Yalçın ve Abdullah Avcı isimleri geçiyor.

Beş isminde ortak özelliği ligimizi bilip deneyimlemiş olması. Beş isimden ligimizde şampiyonluk kazanmamış isimler ise Joachim Löw ve Vincenzo Montella. Buna rağmen Löw ve Montella diğer isimlere göre çok daha büyük takımları çalıştırdı.

Özellikle Löw’ün kariyeri tam bir elit teknik direktörlük örneği.

Peki Fenerbahçe’nin ihtiyacı olan şey kariyer mi, yoksa ligimizde hataya yer vermeyecek şekilde başarılı olacak bir hoca mı?

Löw kariyerine rağmen bir risk. Yıllardır kulüp takımı çalıştırmıyor. Yaklaşık iki yıldır da hiç takım çalıştırmıyor. Çalışmayı özlemiş olduğu kesin ancak yine de Fenerbahçe için riskler taşıyor.

Lucescu ismi ön plana çıkan bir başka isim. Mircea Lucescu mütevazi kadrolarla hem Beşiktaş’ı hem Galatasaray’ı şampiyon yaptı. Millî takımımızda bir iskelet oturttu. Biz ise millî takımda olan bu değişime sabredemedik ve Lucescu’yu adeta kovaladık.

Fenerbahçe önümüzdeki sezon mutlak şampiyonluk yaşamak isteyecek. Lucescu, Galatasaray ve Beşiktaş'ta olduğu gibi ilk sezonunda şampiyon olur mu emin değilim.

Vincenzo Motella Adana Demirspor’da iyi işler yapıyor. Ancak İtalya’da da Sampdoria ve Fiorentina’dan sonra ligin en büyüklerinden Milan’a gidince beklentileri karşılayamamıştı. Ligimizde de üç büyüklerde benzer hayal kırıklığı yaratabilir.

Türk hocalar ise bana kalırsa yarışta bir adım daha önde. Abdullah Avcı ve Sergen Yalçın son üç sezonun iki şampiyonları. Galatasaray da son üç sezonda şampiyon olan hocalardan Okan Buruk’u getirerek şampiyonluk yolunu açtı.

Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Hem Sergen Yalçın hem Abdullah Avcı her camiada çalışabilecek çok kıymetli isimler.

Her iki isim de büyük camiaları kaldırabileceklerini aldıkları müthiş şampiyonluklarla ortaya koydular. Yine her iki isim de başka camialarda çalıştıkları halde diğer büyük camiaları asla tahrik eden, rencide eden isimler değiller.

Sayın Başkan Koç’un yapması gereken Abdullah Avcı veya Sergen Yalçın isimlerinden birini seçip hızlıca yeni sezonu planlamak.