Kabızlık hastalık değil, belirtidir! Peki neler yemeli?

Konstipasyon, yani kalk arasında kabızlık olarak bilinen sağlık problemi haftada 3 den az, sert ve zor dışkılama durumudur. Bilinenin aksine kabızlık bir hastalık değil semptomdur. Yani var olan bağırsak hastalığının, kötü beslenmenin veya herhangi bir başka bir sağlık sorununun yansımasıdır.

Kabız tedavisindeki en önemli şeyler; psikoloji, egzersiz ve tabiki beslenmedir. Peki kabızlık durumunda neler yemeliyiz?

ZEYTİNYAĞI ve AVOKADO: Her gün zeytinyağı ve avokadonun diyetinizde bulunması dışkı hacmini artırıp, daha rahat bir dışkılama yapmanızı sağlar. Aynı zamanda içerisindeki yağ asitleri ve prebiyotikler sayesinde bağırsağınızı rahatlatırken kalıcı olarak iyileştirme özelliğine sahiptir. Her gün yarım avokado ve 1 kaşık zeytinyağını tüketmeyi ihmal etmeyin. Yemeklerinize ve salatalarınıza mutlaka ekleyin.

ÖĞÜTÜLMÜŞ KETEN TOHUMU: Keten tohumu bitkisel olarak en çok omega-3 içeren besinlerden birdir. Aynı zamanda lif oranı çok yüksek olduğu için kabızlığa anında çözüm olabilir. Fakat zarar vermemesi için öğütülüp ondan sonra tüketilmelidir.

KEFİR: Kefirdeki fermantasyon aşamasında oluşan prebiyotikler ve mikroorganizmalar sayesinde bağırsak kanserini önleyici, dışkılamayı arttırıcı ve 6 aylık düzenli tüketiminden sonra iyileştirici gücü sahiptir. Bu sebeple ayran yerine beslenmeye her gün düzenli olarak eklenebilir veya smoothieler yapılabilir.

KABAK: Hem yeşil kabak hem de balkabağı kabızlık için birebir, hızlı etkili iki besindir. Lif, su ve vitamin içeriği sayesinde dışkılamayı kolaylaştırır. Çorbalara, salatalara mutlaka eklenmelidir.

Bu besinlere ek olarak, düzenli egzersiz yapmak, yeterli su içmek ve yeşil çay tüketmek kabızlığın ve altında yatan hastalıkların iyileşmesine katkı sağlar. Bunlara rağmen geçmeyen kabızlık var ise mutlaka doktora danışmalısınız.

KABIZLIK İÇİN TARİF:

200 ml kefir
1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu
2 parça haşlanmış bal kabağı
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı bal mikserden geçirip içebilirsiniz.

Afiyet olsun!