Merhaba

Merhaba TV100.com ailesi! Bu haftadan itibaren her çarşamba sizlerle toplumsal yaşamın çeşitli konularını elen yazıların ile bir araya geleceğim. Çok heyecanlı ve mutluyum…

Bugün iki konuyu ele alacağım. Birincisi deprem bölgesine 17 kere giden bir STK başkanı olarak Hatay gözlemlerim ile yerel seçimlerde sosyal medya kullanım önerilerim.

HATAY’I YENİDEN KURACAK ADAM…

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Hatay'ı da büyük ölçüde etkiledi. Bir “kıran” olarak ikiz deprem güzel Hatay’ı yerle bir etti. Binlerce kişi yaşamını kaybetti ve evsiz kaldı. Üzerinden 13 ay geçti ve kentte devletimizin ve vatandaşlarımızın katkısı ile yeniden yaşam alanları kurulmaya başladı. Deprem sonrası Hatay’a gelen ve sahada çok önemli çalışmalar yapan Vali Mustafa Masatlı, depremin ilk anından itibaren krizin yönetilmesi ve depremzedelere yardım ulaştırılması için yoğun bir çalışma yürüttü.

Masatlı ve ekibi erkin bir planlama ile öncelikle  koordinasyon ve yardım çalışmaları, altyapı ve onarım çalışmaları, sosyal ve ekonomik destekler, eğitimde normalleşme gibi alanlarda önemli çalışmalar yaptı. Evleri yıkılan veya hasar gören vatandaşlar için çadır kentler ve konteyner kentler kuruldu. An itibari ile 204 konteyner kentte  binlerce kişi ikamet etmekte. Çadır, konteyner ve sonrası kalıcı konutlar ile yaşam tekrar normale dönecek. Bütün temennimiz bu.

Vali Masatlı ve ekibi insanüstü bir uğraş içindeler, bu kadim kentin yeniden eski durumuna dönmesi için 7/24 tüm kadro etkin çalışmakta. Yapılan çalışmaların bir kısmı tamamlanmış olsa da, altyapı ve onarım çalışmaları, barınma ve sosyal ve ekonomik destekler gibi konularda yapılması gerekenler hala devam ediyor. Bizlere de düşen bu çalışmaları desteklemek.

Bugün Hatay sokaklarında gözlemler yaparken bir Hatay’lının şu ifadesi ile yazımın bu bölümünü bitirmek istiyorum; “Hatay devletinin kurucusu Tayfun Ata Sökmen idi bu afetten bizleri de çıkaracak herkes de bizim yeni Tayfun Sökmen’imiz olacak”

 YEREL SEÇİMLERDE SOSYAL MEDYA NASIL KULLANILMALI?

2024 yerel seçimleri yaklaşırken, sosyal medya platformlarının siyasi kampanyalarda ve seçmenlerle etkileşimde oynayacağı rol her zamankinden daha önemli hale geliyor. Adaylar, partiler ve seçmenler, bu platformları bilgi paylaşımı, etkileşim kurma ve siyasi katılımı teşvik etme aracı olarak kullanmaktalar. Çünkü sosyal medyanın potansiyel etkileri tüm “politiksapienslerin” ilgisini çekmekte. Peki nedir bu etkiler;

  • Seçmenlere erişim ve bilinçlendirme: Adayların ve partilerin mesajlarını geniş kitlelere ulaştırmalarına ve seçmenler arasında bilinirliklerini artırmalarına yardımcı olabilir.

  • Siyasi katılımın teşviki: Seçmenleri oy kullanmaya ve siyasi sürece aktif olarak katılmaya teşvik edebilir.

  • Tartışma ve diyalog platformu: Farklı görüşlerin ifade edilmesi ve siyasi konularda açık diyalog kurulması için bir platform sağlayabilir.

  • Şeffaflık ve hesap verebilirlik: Adayların ve partilerin faaliyetlerinin daha şeffaf ve hesap verebilir hale gelmesine katkıda bulunabilir.
     
    Sosyal medya platformlarından özellikle Twitter seçimlerin ana mecrası. Partiler, adaylar yoğun bir şekilde bu alanı kullanmakta.  Bu noktada seçmenler için bazı öneriler sunabiliriz. Seçmenler ;

  • Bilgi kaynaklarının doğrulanması: Paylaşılan bilgilerin güvenilir ve tarafsız kaynaklardan geldiğinden emin olmak çok önemlidir. Seçmenler, resmi kaynaklara, saygın haber kuruluşlarına ve uzmanların görüşlerine bakmalıdır.

  • Eleştirel düşünme: Seçmenler, sosyal medyada gördükleri ve okudukları her şeye inanmamalıdır. Farklı bakış açılarına açık olmak ve bilgileri sorgulamak önemlidir.
    Algoritmaların farkındalığı: Sosyal medya algoritmaları, seçmenlerin gördükleri bilgileri etkileyebilir. Seçmenler, farklı algoritmaların nasıl çalıştığını ve bu algoritmaların bilgi akışını nasıl etkileyebileceğini anlamalıdır.

  • Bilinçli ve sorumlu kullanım: Yanlış bilgi ve dezenformasyonun yayılmasına katkıda bulunmamak için seçmenler, paylaştıkları bilgilere dikkat etmelidir.

  • Aktif katılım: Sosyal medya platformları, seçmenlerin görüşlerini ve fikirlerini paylaşmaları ve diğer seçmenlerle etkileşim kurmaları için bir platform sağlayabilir. Seçmenler, bu platformları kullanarak seçimlere dair görüşlerini paylaşabilir, adaylara sorular sorabilir ve siyasi sürece aktif olarak katılabilir.
     
    Sonuç olarak dijital politik propagandanın önemli ayağı olan sosyal medya etkin kullanılırsa sonuç alınabilir. Ancak bu iş bir profesyonel süreç adayların çocuk ve yeğenlerinin kullandığı bir basitlikte ele alınırsa olumsuz durumların oluşması kaçınılmaz olacaktır.