Sahte tarçın olur mu?

Sizde benim gibi Tarçın severlerden iseniz son zamanlarda canınız oldukça sıkılmış olabilir... Yıllardır keyifle tükettiğimiz tarçın oysa ki sahteymiş, aktarlar bize yıllardır sahte Çin tarçını satmışlar!!! Son bir yıldır pandeminin ortaya çıkması ile zaten önünde Çin adı olan herşeyden korkar olmuştuk. Bu sefer keyifle tükettiğimiz, sütlü tatlılarımızda sıklıkla kullandığımız tarçında meğerse Çin tarçınıymış...

Çok şükür ki sosyal medyada ünlülerimiz bu konuya da el atmış, bizlerin yıllardır sahte tarçın içtiğimizi, içtiğimiz tarçının sağlığımız için oldukça tehlikeli olduğunu paylaşımlarında yazmış, tarçın keyfimizi de bir bakıma kaçırmış oldular... İnsanları bazı konularda bilinçlendirmek için illa ki korkutmak mı gerekiyor buna anlam veremiyorum...

Aralarda ki farklı anlatmak, hangi tarçını hangi miktarlarda kullanırsak bizim için güvenlidir? Kim hangisini kullanmalı detaylı açıklamak çok mu zor? Büyük puntolarla SAHTE, KANSEROJEN, ÖLDÜRÜR yazıldığında beğeni sayısı, haber değeri mi artıyor? Ya da bu şekilde yazıldığında kimlerin işine daha çok geliyor?

1 senedir işyerimde insanlara tarçını anlatmaya çalışıyorum, öldürür, kanser yapar algısını yaratmak için 1 paylaşım yeterli iken bu algıyı yıkmak inanın oldukça zor... Hatta bu paylaşımların tarçın satışını ve tarçın kullanım oranını da düşürdüğünü söyleyebilirim.

Sahte imitasyon tarçın aslında yok karşımızda iki tarçın var. Biri CEYLON (SEYLAN) tarçını Cinnamomum verum, diğeri ise CASSİA (ÇİN) Cinnamomum cassia ağacından elde edilen... Cassia tarçını Güney Çin'de ortaya çıktığı için biz ona Çin tarçını diyoruz. Seylan tarçını ise Sri Lanka ve Hindistan'a özgü bir tarçındır.

Cassia tarçını kalın ve daha sert bir yapıya sahiptir. Bunun yanında daha yoğun ve güçlü aromaya sahip. Seylan taçının rengi daha açık, daha kıvrımlı ve hassas kırılgan bir yapıya sahip, bunun yanında daha hafif bir tada sahip. Daha hafif bir lezzete sahip olduğundan tatlılarda kullanımı daha çok önerilmekte.

Tabi ki tarçınların yapı ve tadında ki değişimler içeriklerinde ki farklılıklardan kaynaklanıyor. Hatta aynı Tarçın tarçın ağacından bile alınan örneklerde ki Kumarin miktarları bile değişebiliyor.

Evet Cassia yani Çin tarçınının artık sahte tarçın olarak adlandırılmasına neden olan Kumarin, kanın pıhtılaşmasını azaltan, hatta karaciğeri duyarlı olan kişilerde karaciğer hasarına neden olabilecek madde Cassia taçınında Seylan tarçınına göre çok daha fazla bulunuyor.

Seylan tarçın % 0,004 kumarin içerirken, Cassia tarçında bu oran %1'dir. Seylan tarçın, Cassia tarçına göre çok daha pahalıdır. Genel olarak sadece ülkemizde değil birçok ülkede en çok satılan ve gıda endüstrisinde kullanılan tarçın Cassia tarçındır.

Sonuç olarak kan sulandırıcı kullanmıyor iseniz, karaciğerinizle ilgili bilinen bir hastalığınız yok ise ve düzenli olarak yüksek miktarda tarçın tüketmiyor iseniz Cassia (ÇİN) tarçını tüketmenizde herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Fakat risk grubunda iseniz ve düzenli olarak Tarçın çayı, tarçın takviyesi veya toz tarçını günlük hayatınızda çok tüketiyorsanız risk almamanız adına Seylan tarçını tüketmeniz daha doğru olacaktır. Dışarıdan tarçın içeren unlu bir mamul aldığınızda bilin ki kolay bulunan ve daha ucuz olan Cassia tarçını kullanılmıştır. Çocuklarda 3-4 adet tüketilen tarçınlı kurabiye onlar için tolere edilecek günlük maksimum Kumarin seviyesine kolaylıkla ulaşılabileceği anlamına gelmektedir. Yetişkinlerde bu miktar 8-10 adettir.

Tarçının vücudumuza olan faydalarına baktığımızda en fazla çalışma Cassia (Çin) tarçını üzerine yapılmıştır. İki tarçın arasında hangisinin daha faydalı olduğuna dair net bir çalışma bulunmamaktadır. İkisi de sağlığımız için faydalıdır, dikkat etmeniz gereken fazla tüketimde risk almamak adına Seylan tarçının kullanılmasıdır.

Uzun zamandır da bana takipçilerim hangi tarçını kullandığımı soruyor ben suyuma veya çayıma genellikle Cassia tarçın ekliyorum, güçlü tadı ve aromasını seviyorum. Düzenli ve yüksek miktarda kullanacak olursam tercihim Seylan tarçınından yana olacaktır.

TARÇIN FAYDALARI

*Kan şekerini dengelemeye destektir.

*Antioksidanlarca zengindir, bedeni serbest radikallerin neden olduğu oksidadif hasardan korumaya destektir.

*Bedenin enfeksiyonlarla savaşmasına ve doku hasarını onarmaya destektir.

*Kötü kolestrolü düşürmeye destektir.

*Hafızayı güçlendirmeye destektir.

*Anti bakteriyeldir.

*Ağızda oluşan kötü kokunun azaltılmasına destektir.

*Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye destektir.

*TARÇIN OLDUKÇA SAĞLIKLI VE LEZZETLİDİR, İNSANA MUTLULUK VERİR, TABİ Kİ DOZUNU AŞMADIKÇA...