2023 yılının en iyi diyeti: Akdeniz diyeti

Her yıl, US News and World Report yılın en iyi diyet modellerini önemli sağlık çalışanlarından oluşan bir kurul ile 1-5 puan üzerinden değerlendirmesini yapıp sıralıyor. Bu diyet modelleri seçilirken diyetin sürdürülebilirliği, hastalıklara karşı koruyucu etkisi ve uygunluğu göz önünde bulunduruluyor. Peki 2023 yılının en iyi diyeti hangisi seçildi dersiniz? Tabii ki geçen yıl da olduğu gibi Akdeniz Diyeti

Bu yıl da Akdeniz diyeti 1. sırada yer alırken, DASH diyeti 2. sırada, Flexitairan diyet 3. sırada yer alıyor arkasından 4 ile MIND (zihin diyeti) gelirken 5. sırada ise TLC diyeti yer alıyor.

İlk beşe giren diyet modellerini daha sonraki köşe yazılarımda sizler için ayrıntılı olarak anlatacağım ama bugün Akdeniz diyetinden ve faydalarından bahsetmek istiyorum. Bu değerlendirmede Akdeniz diyeti en iyi diyet seçilmesinin yanı sıra; ‘’En iyi bitki bazılı diyet’,’ "Eklem ve kemik sağlığı için en iyi diyet’’, ’En iyi aile dostu diyet", "Sağlıklı beslenme için en iyi diyet’’ olarak seçildi. Zayıflama konusunda 5. sırada, hızlı zayıflama konusunda ise 21. Sırada yer aldı.

AKDENİZ DİYET NEDİR?

Akdeniz diyeti, Yunanistan, İtalya, Hırvatistan, Lübnan, Türkiye ve Monako dahil olmak üzere Akdeniz'e kıyısı olan 21 ülkede geleneksel beslenme biçimine dayanmaktadır.

Yıllarca süren araştırmalara ve kanıtlara göre; tam tahıllar, fasulye, kabuklu yemişler, deniz ürünleri, yağsız kümes hayvanları ve sızma zeytinyağından elde edilen doymamış yağları dahil ederken, öncelikle meyve ve sebzeler gibi bitki bazlı gıdaları tüketmek önemlidir.

BASİT ŞEKİLDE NASIL UYGULANABİLİR?

Tabağınızı çok çeşitli yiyeceklerle doldurun.

Her gün meyve, sebze, kepekli tahıllar, fasulye , fındık, baklagiller, zeytinyağı, otlar ve baharatlar yiyin.

Haftada en az iki kez deniz ürünleri ve balık yiyin.

Kümes hayvanları, yumurta, peynir ve yoğurt ölçülü tüketin.

Kırmızı et haftada iki kezden fazla tüketmeyin.

Tatlıları en iyi ara sıra yapılan ikramlar olarak tüketin.

Ara sıra bir kadeh kırmızı şarap kabul edilebilir.