Ramazan’ı fırsata çevirin…

Bu süre zarfından sonra oruç tutarken yoğun baş ağrısı, mide bulantısı, kilo artışı, mide ve hazımsızlık problemleri, iftardan sonra sonra uyku hali, güç ve kas kaybı yaşayan kişilerin sayısı oldukça fazla. Bu kişiler için ramazan ayı bir krizken, doğru beslenip bu problemleri aşabilirse aslında tam bir fırsat!

Peki ramazan ayını nasıl fırsata çeviririz?

1 - Ramazanda 2 ana 1 ara öğün olarak beslenmeye özen gösterin: İftarı yaptıktan 2 sonra sonra bir ara öğün yapıp sahura kadar bol su içtikten sonra bir de sahur yapmak beslenme düzeni ve saati için en önemli doğru yöntemlerden biri.

2- İftara çorba ile başlayacaksanız içtikten sonra 15 dakika ara verip sonra yemeye devam edin: Bunun sebebi, gün içinde yaşadığımız uzun süreli açlık sonrası doyumsuzluk hissini önlemek. 15 dakika verilen ara, beyne giden tokluk sinyalini arttırdığı için daha sonrasındaki fazla kalori alımının önüme geçiyor.

Haberin Devamı

3- İftar ile sahur arasında en az 8 bardak su için

4- İftar sonrası haftada maksimum 2 kez tatlı tüketin: Ramazan ayındaki geleneksel tatlılarımızdan uzak kalmak tabiki mümkün değil. Fakat sağlıklı bir ramazan ayı geçirmek istiyorsak miktar kısıtlamakta fayda var. Özellikle sütlü tatlıları tercih etmeye özen göstererek, yanında tarçınlı bir yeşil çay veya süt/kefir ile tüketmek şekerinizin daha iyi degelenmesine yardımcı olur.

5- Sahursuz oruç tutmayın: Sahurda en çok önerdiğim beslenme güzel dengeli bir kahvaltı. Yumurta, az tuzlu peynirler, zeytin yerine badem, bolca taze sebze ve yeşillik içeren, tam tahıl ekmeğin olduğu, meyve ile çeşitlendirdiğümiz ve salamura besinlerden (sucuk, salam, sosis, füme etler) uzak durduğumuz bir sahur bizi iftara kadar çok iyi idare edecektir.

6- Fonksiyonel otlar çok önemli: Ramazan atı boyunca hazımsızlığı önlemek, sindirimi kolaylaştırmak, metabolizmayı daha canlı tutabilmek adına yemeklere, besinlere eklediğimiz fonksiyonel otlar çok önemli. Özellikle iftarda ve sonrasın kimyon, rezene, çörek otu, keten tohumu, kişniş tohumu, pulbiner, kuru nane gibi baharatlara ve çaylarına mutlaka yer vermeliyiz.

Haberin Devamı

7- Egzersiz yapın: Kas kaybı, metabolizma hızını yavaşlatan en önemli faktörlerden biridir. Ramazan ayında tüm gün yaşanan açlık sebebi ile hareket oldukça azalır. Fakat aslında iftardan 1-2 saat sonrası egzersiz yapmak hem metabolizmanız için hem de sindirim sisteminiz içim oldukça faydalı.

8- Ramazan pidesine dikkat: Şüphesiz ramazan diyince aklımıza il gelen şey ramazan pidesi. Dozunu aştığımızda gem kilo hem de bağırsak sürecimize zarar verebileceği için bir öğünde maksimum 1 el ayası kadar ramazan pidesi tüketmeye özen göstermeliyiz.