Ev Hayvanları Haczedilemez!

Hemen herkesin evinde birlikte yaşadığı ailenin bir bireyi haline gelen canlı dostlarımız haczedilemez. Hatta evde birlikte yaşadığımız canlı dostlarımızın haczedilmesi bir bakıma kanun emrine aykırı davranmak oluyor, nasıl mı? Gelin Birlikte inceleyelim.

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında, insan tarafından özellikle evde, işyerlerinde ya da arazisinde özel zevk ve refakat amacıyla muhafaza edilen veya edilmesi tasarlanan bakımı ve sorumluluğu sahiplerince üstlenilen her türlü ev ve süs hayvanı sahibinin borcundan dolayı haczedilemez. Ve sahibinden sadece borcu nedeniyle zorla alınıp bir yerde saklanamaz.

Hayvanları koruma kanunun, koruma tedbirleri başlığı altında düzenlenen kısmında açıkça; ticarî amaç güdülmeden bilhassa ev ve bahçesi içerisinde bakılan ev ve süs hayvanları sahiplerinin borcundan dolayı haczedilemeyeceklerini düzenleme altına almıştır. O halde yasa maddesi gereği ev veya işyerimizdeki kedi, köpek veya kuşlar üzerine kesinlikle haciz konulamaz.

İcra Memurunun Yetkisi

İcra memuru, haczi talep edilen mal veya hakların haczinin caiz olup olmadığını değerlendirir ve talebin kabulüne yahut reddine karar verir bu nedenle hacze gelinen adreste borçlu ile birlikte yaşayan bir ev veya süs hayvanın bulunması durumunda ve haczinin ilgilisi tarafından talep edilmesi halinde haciz talebinin derhal reddedilmesi gerekmektedir.

Hayvan Koruma Kanununda Yasaklar

Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek. Kanunda tek tek sayılan yasaklardır. Her ne şekilde olursa olsun kanuna aykırı bir şekilde bir ev ve süs hayvanını haczedip sahibinden, ailesinden ayırmanın sonucunda birçok canlıda psikolojik bozuklukların klinik olarak ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Maddi boyutu her ne olursa olsun bir canlıya psikolojik olarak acı çektirmek hiç kimsenin hakkı değildir.

Hayvan Haczine Şikâyet

İşte bundan dolayı birlikte yaşadığımız ev ve süs hayvanımız kanuna aykırı bir biçimde haczedilmek istenir ise derhal haczi uygulayan icra dairesine başvurarak kanuna aykırı işlem nedeniyle hayvan üzerine konulan haczin kaldırılmasını, talebin değerlendirilmemesi halinde ise icra dairesinin bağlı olduğu icra hukuk mahkemesine yapılan işlemi vakit kaybetmeden şikâyet etmek gerekmektedir.