Ceviz suyundaki gizli tehlike

Bir süredir haberlerde, yazılarda, sosyal medyada ceviz suyu içmenin mucizevi bir şekilde kolesterole iyi geldiğini ve çok sağlıklı olduğunu duymuş olabilirsiniz. Fakat hiç bir bilimsel dayanağı olmayan bu bilgi, fayda sağlamakla kalmayıp size daha çok zarar verebilir. Nasıl mı?

Ceviz suda bekletildiğinde fitik asit denilen bir bileşenin suya geçişi olur. Bu bileşen ise fitaz enzimi ile sindirilir. Fakat insanlarda fitaz enzimi bulunmadığı için, bu enzim sindirilemez.

Sindirilememesi sonucunda ise; özellikle bağırsak problemi yaşayan, otoiümün hastalığı olan kişilerde gaz, şişkinlik, hazımsızlık sorunu yaşayarak bundan zarar görebilirler. Fakat zararı sadece bununla kalmıyor.

Bu enzim vücudumuzdaki demir, magnezyum, kalsiyum, çinko gibi vücudumuzun en temel en önemli minerallerine bağlanarak onların emilimini azaltıyor! Bu sebeple özellikle vitamin-mineral eksikliği yaşayan kişilerde yetersizliğin artmasına sebep oluyor.

Ceviz, başta omega-3 olmak üzere oldukça sağlıklı yağları içeren besleyici bir besin. Eğer kolesterolünüzü düşürmek istiyorsanız cevizin suyunu içmek yerine ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişleri günde 25-30 gram kadar çiğ olarak beslenmenizde bulundurmalısınız.

Ayrıca koyu yeşil yapraklı sebzeler, zeytinyağı, kurubaklagillerden de zengin beslenmeniz şart.

Unutmayalım, mucizevi besin yoktur…