Kalıcı kilolardan kurtulmanın yolları

Bu durumun bir çok nedeni olmakla birlikte en önemli nedenleri arasında; diyetin ilk başındaki gibi diyete karşı aynı motivasyonda uyumda olmamak, her gün aynı şeyleri yemek, çok düşük kalorili beslenmek, hareketsiz olmak, yetersiz su tüketmek gibi nedenler geliyor. Peki bu kiloları vermek için ne yapmalı?

Yediğiniz ekmek türünü bile sürekli değiştirin: Yapılan bir çalışmada her hafta ekmek türünü değiştirmenin bile (çavdar/buğday/yulaf vb.) metabolizmayı hızlandırdığı görülmüş. Yani sağlıklı da olsa tek tip beslenince metabolizmanız o besinlere karşı alışıyor ve artık tepki vermemeye başlıyor. Bu sebeple yediğiniz yemekleri, sebzeleri, meyveleri, ekmekleri yani öğünlerinizi sık sık değiştirin. Çeşitli beslenin. Her besinin kilo vermenize etkisi birbirinden farklı.

Öğün saatinizi veya sayınızı değiştirin: Dirençli kiloları kırmak için vücudu bazen alıştığı şeyden çıkartıp popüler tabir ile ‘şok etmek’ gerekiyor. En güze şok etme yöntemleri arasında ise öğün saatini veya sayısını değiştirmek geliyor. Örneğin günde 3 ana öğün besleniyorsanız 2 ana 1 ara yapabilirsiniz.. Veya 3 ara 3 ana besleniyorsanız 3 ana, 2 ara öğüne düşebilrisiniz.. ya da saatlerini değiştirebilirsiniz..

Hareketinizi arttırın: Örneğin ben her gün 5 bin adım atıyorum diyelim. Bir süre sonra vücudum için 5 bin adım atmak, sabah yüzümü yıkamam kadar normal bir eyleme dönüşüyor. Bu sebeple daha çok kilo vermek istiyorsam benim adım sayımı en az 7 bine çıkartmam gerekiyor. İlk etapta o bile vücudu şaşırtabiliyor. Ya da düzenli egzersiz yapabilir ve kas kütlenizi arttırabilrsiniz. Unutmayın kas kütlesi artarsa, metabolizma hızlanır!

Yeşil çaylar ve baharatlardan destek alın: Özellikle kiraz sapı, ananas veya ananasın kabuğu, tarçın, keten tohumu, çörek otu, matcha çayı, rooibos çayı, pulbiber, zencefil, zerdeçal gibi çay ve baharatları mutlaka beslenmenize ekleyin. Bu baharatları yoğurdunuza, çayınıza ekleyebilir ve smoothiler yapabilirsiniz.

Yediklerinizi not alın: Diyetin başındaki gibi bir motivasyona sahip değilseniz, farkında olmadan aslında fazla kalori alıyor olabilirsiniz. Minik minik fazla kaloriler sizin kilo vermenizi zorlaştırmış ya da durdurmuş olabilir. Bunu anlamanın en iyi yolu ise yediklerinizi not alıp gözden geçirmek. Bazen kağıda dökmek, farkında olmanıza destek olur

D vitamini ve magnezyum çok önemli: D vitamini artık bir hormon görevi gördüğü için eksikliğinde vücut için işler sarpa sarıyor ve bu sebeple her şey daha da zorlaşıyor. Bunlardan biri de tabii ki kilo vermek. Magnezyum ise vücutta 400 den fazla metabolik reaksiyona giriyor. Yani eksikliğinde kilo verme hızınızın etkilenmemesi gibi bir ihtimal yok! Bu iki vitamin ve mineralin vücudunuzda yeterli olduğunu teyit edin.

Bunların yanında kaliteli uyumak, bol su tüketmek, tuzu ve şekeri kısıtlamak ekstra önem arzediyor.

Tüm bunları yapmanıza rağmen yine de kilolarım gitmiyor diyorsanız işte o zaman bir endokrinolojiye gidip sağlık kontrolü yaptırmanızda ve diyetinizi kan tahlil sonucunuza göre düzenlemenizde fayda var…