Son Yazıları

Dirençli kiloları kırmanın yolları

Ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum, son 3-5 kilom kaldı ama gitmiyor diyorsanız ve herhangi bir sağlık probleminiz, insülin direnciniz, tiroid problemleriniz veya vitamin-mineral yetersizliğiniz yok ise bu durumda diyetsel değişikliklere gitmeniz gerekiyor demektir.

Peki nasıl değişiklikler yapmalısınız?

Yazının Devamı

Gece yeme atakları yaşıyorsanız bunlara dikkat

Gece yemek atakları, günlük kalorinin neredeyse yüzde 50 ve daha fazlasının yemekten sonra yüksek kalorili, karbonhidratlı atıştırmalıklar ile alınması, gece uykudan uyanıp atıştırma isteği ve bu isteklerin ve atakların en az üç ay sürmesi ile ortaya çıkan bir durumdur.

En önemli şey ise bu atakların nedenini belirlemektir. Nedenini belirledikten sonra ona uygun bir beslenme, hatta gerekliyse psikolojik destekler ile çözülmelidir. Peki nedenleri neler olabilir?

Yazının Devamı

Mevsimsel salgınlara yönelik beslenme önerileri

Havaların soğumasıyla birlikte birçok kişide ateş, öksürük, halsizlik, kas ağrıları, iştahsızlık gibi çeşitli şikayetlerle beraber soğuk algınlığı ve grip salgınlarının artmaya başladığını görüyoruz.

Bu süreçte sadece grip olduğumuzda değil, olmadan önce de nasıl beslendiğimiz önlem alabilmemiz açısından çok önemli.

Yazının Devamı

Yılbaşı sonrası kilo vermenizi sağlayacak tarifler

Hoş geldin 2023 diyerek bugün benden çok istenen ödem sorununa değineceğim.

Yılbaşı, doğum günü, tatiller gibi özel günlerde normalden çok daha fazla yeme, içme davranışına bürünüyoruz. Bunun sonucunda ise ertesi günden itibaren tartıda 2-3 kg’a kadar fazlalık görebiliyoruz. Fakat panik yapmayın. Bir gecede 3 kg almış olmanız bilimsel olarak pek mümkün olmadığı için tartıda görmüş olduğunuz fazlalıklar yediğin yiyeceklerin içeriğindeki fazla, tuz ve şeker sonucu vücudumuzun hızlı bir şekilde tutmuş olduğu su.

Yazının Devamı

Yeni yılda sürekli diyete girmeyin!

Yeni yıl hepimiz için yeni heyecanlar, yeni kararlar demek. Bu yeni kararlardan bazılarını yapabiliyoruz, bazılarını yapamıyoruz. Bazılarını ise erteliyoruz. Peki diyet konusunda bu yıl kaç kez diyete girme kararı aldık? İşte bu soru yeni yılda nasıl bir diyet yapmanız gerektiğini belirleyecek çok önemli bir soru. Bu sebeple ben de yılın son gününde, 2022'ye ait son köşe yazımı çok önemli ama bir o kadar da gözden kaçırılan bu konuya değinerek tamamlamak istedim. 

Diyet kelime anlamı olarak yeni bir yaşam tarzı ve sağlıklı beslenmek demek. Fakat çoğumuz hızlı sonuç alma ve bir an önce hedefe ulaşma kaygısı ile dönem dönem sıkı diyetler yapıp daha sonra uzun süre devam edemediğimiz için bırakıyoruz. Bıraktıktan sonra ise tekrar diyete girene kadar daha sağlıksız bir yaşam tarzına giriyoruz.

Yazının Devamı

Artan iştahı dizginlemenin yolları

Kış aylarının gelmesiyle iştahımız ve “sıcak bir şeyler içme” isteğimiz bir miktar artmış olabilir. Hatta su içmeyi bile unutuyor olabiliriz. Beyindeki açlık merkezi ve susuzluk merkezi aynı noktada olduğu için yetersiz su tükettiğimizde daha aç ve iştahlı hissedebiliriz. Böyle durumlarda dengeyi sağlamak için;

Öncelikle;

Yazının Devamı

Doğal sindirim enzimi içeren besinler

Sağlıklı çalışan bir sindirim sistemimi, besinleri en küçük parçalarına ayırarak bağırsaktan emilimini ve atımını sağlar. Fakat yüksek karbonhidratlı beslenme, stres, ilaç kullanımı, yetersiz veya aşırı fazla beslenme sonucunda sindirim sistemi enzimleri bu durumdan etkilenir ve besinleri sindirememeye başlar. Bunun sonucunda ise; gaz, şişkinlik, hazımsızlık, kötü kokulu gaz ve dışkılama, yağlı dışkılama gibi problemler ile karşılaşılabilir.

Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda beslenme düzeninizi gözden geçirmek ve bazı besinleri beslenmenize eklemektir. Bazı besinler doğal sindirim enzimi içerir. İçerdikleri bu enzimler sayesinde besinleri daha kolay sindirmenizi ve şikayetlerinizin azalmasını sağlarlar.

Yazının Devamı

Gerçek karaciğer detoksu için yapmanız gerekenler

Detoks, yani bilimsel adıyla detoksifikasyon; karaciğer, böbrek ve bağırsakların aslında düzenli olarak yaptığı vücudun zararlı olan maddeleri uzaklaştırma işlemidir. Fakat kötü beslenme, yetersiz uyku, bazı metabolik ve otoiümmün hastalıklar, ilaç kullanımı ve bağırsak problemleri vücudun detoks mekanizmasını bozabilir. Bu sebeple de toksinler vücutta birikmeye başlayabilir. Bu da birçok farklı sağlık ve kilo problemini beraberinde getirebilir.

Son dönemlerde vücudunun detoks mekanizmasında problem olan kişiler için üç günlük çok düşük kalorili ve sadece sebze içeren diyetlerin detoks adı altında önerildiğini görüyorum. Fakat gerçek detoks, sizin metabolizmanıza uygun yeterli ve dengeli bir beslenmenin uzun süre uygulanmasıyla mümkün.

Yazının Devamı

Kırmızı pancar ile mide asidini test et

Sağlıklı bireylerde açlık durumunda mide içi ph değeri ortalama 1.3 - 3.0 arasında değişmekte iken, tokluk durumunda 7'ye kadar çıkabilir. Fakat sağlıksız beslenme, ilaç kullanımı, stres gibi sebeplerden kaynaklı mide asidi olması gereken değerlerin dışına çıkıp, yetersiz kalabilir.

Özellikle Helicobacter pylori geçmişi olan, her yemek sonrası hazımsızlık ve şişkinlik yaşayan, demir ve B12 seviyeleri takviye kullanımına rağmen yükselmeyen, proteinli besinleri sindirmekte cok zorlanan biriyseniz mide asidiniz yetersiz olabilir.

Yazının Devamı

Ceviz suyundaki gizli tehlike

Bir süredir haberlerde, yazılarda, sosyal medyada ceviz suyu içmenin mucizevi bir şekilde kolesterole iyi geldiğini ve çok sağlıklı olduğunu duymuş olabilirsiniz. Fakat hiç bir bilimsel dayanağı olmayan bu bilgi, fayda sağlamakla kalmayıp size daha çok zarar verebilir. Nasıl mı?

Ceviz suda bekletildiğinde fitik asit denilen bir bileşenin suya geçişi olur. Bu bileşen ise fitaz enzimi ile sindirilir. Fakat insanlarda fitaz enzimi bulunmadığı için, bu enzim sindirilemez.

Yazının Devamı

Kesinlikle yeterli almanız gereken iki mikro besin

Çoğu kişi diyet yaparken sadece makro besinlere yani; karbonhidrat, protein ve yağların dengesine odaklanırken aslında mikro besin ögelerini gözden kaçırır. Peki mikro besin ögeleri nelerdir? En önemlileri hangileridir? Ve gözden kaçırırsak ne olur? Mikro besin ögeleri; vitaminler ve mineraller… yani diyetimizin de, sağlığımızın da diğer kilit noktaları.

Özellikle bazı mikro besinleri yetersiz aldığımızda kilo vermede zorluk, metabolik hastalıklara yatkınlık, güçsüzlük, halsizlik vebenzeri birçok sağlık problemi ile karşı karşıya kalırız. Bu sebeple mikro besinleri yeterli almak her açıdan önem taşır.

Yazının Devamı

Dünyadaki en besleyici besinlerden biri

Genellikle kurutulup toz haline geldikten sonra tüketime sunulur. Dünyada süper besin olarak görülen spirulinaya süper yerine fonksiyonel besin demek benim için daha doğru diyebilirim! Çünkü vücut için fizyolojik fonksiyonları oldukça fazla.. Peki faydaları nedir, kimler kullanmalı gelin beraber bakalım.

 

Yazının Devamı

Zayıflamanızı sağlayacak soğuk içecekler

Yaz sıcaklarında diyet yapmıyorsanız bu tarifleri deneyinYaz sıcaklarına uygun diyet nasıl yapılır?

Yaz aylarında artan sıcaklar sebebi ile daha fazla taze, soğuk ve hafif şeylere yönelme ihtiyacı ve hareket durumu artsa da, sosyalleşmenin artması, tatiller ve eğlenceler ve düzensiz beslenme ile de kilo kontrolünü sağlamak zorlaşıyor.

Yazının Devamı

Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme önerileri

Eğer herhangi bir hastalığınız yoksa tatillerde spesifik diyet listelerine bağlı kalmaktan ziyade önerilerle ilerlemeyi daha doğru buluyorum.

Bu öneriler;

Yazının Devamı

Karaciğer yağlanmasının asıl sorumlusu ne?

Karaciğerimizin normal yağ içeriği ortalama %10 dur. Bu oranın daha fazla olması ise karaciğer yağlanması olarak adlandırılır. Türkiye’de her 4 kişiden birinin karaciğer yağlanması olması sebebi ile aslında önemli bir halk sağlığı sorunudur. 

Bu sorunun temelinde ise tabiki beslenme yer alıyor. Özellikle göbek bölgesi yağlanmanın kadınlarda 88 cm’i, erkeklerde ise maksimum 101 cm’i geçmemelidir. Bu sayıların üzerinde olması karaciğer yağlanmasının göstergelerinden biri olabilir. 

Yazının Devamı